Arhitectul este partenerul tau cel mai important in conceperea casei

Arhitectul este specialistul cu care trebuie sa faci primul pas catre construirea casei la care visezi. El este cel care va transforma ideile tale in realitate si va coordona intregul proces pana la final. El te va indruma atent in deciziile pe care trebuie sa le iei ca sa realizezi constructia, tinand cont mereu de legile, actele, aprobarile si posibilitatile tehnice disponibile. Arhitectul va fi partenerul tau pe masura ce construiti casa. El este o investitie, nu o cheltuiala, pentru ca doar un arhitect poate gandi si duce la bun sfarsit un proiect de casa reusit.

O casa se poate construi doar cu o echipa de oameni buni la ce fac

Este bine sa stii ca orice proiect de casa trebuie sa cuprinda trei elemente principale: proiectul arhitectural, proiectul de rezistenta si proiectul de instalatii. Daca pentru proiectul arhitectural este responsabil arhitectul, pentru proiectul de rezistenta este responsabil inginerul structurist, iar pentru cel de instalatii, inginerul de instalatii.

1. Cum sa alegi un arhitect

Sa alegi arhitectul potrivit pentru tine este un proces care necesita timp, dar merita. Profesionalismul, competenta tehnica si, de ce nu, viziunea artistica trebuie sa primeze in alegerea arhitectului. Iar aceste lucruri se pot verifica anterior consultandu-i portofoliul de lucrari, precum si clientii, cu care poti sta de vorba. Iata cateva puncte-cheie in alegerea inspirata a unui arhitect:

 • Nu intarzia cautarea. Este bine sa ai arhitectul alaturi de tine de la inceput, pentru a lamuri toate aspectele care vor face proiectul tau unul de succes.
 • Fii sigur ca ai mai multe optiuni pe care sa le compari. Asa ca nu te opri la primul arhitect pe care il cunosti. Discuta cu cel putin trei.
 • Cere-le arhitectilor cele mai noi lucrari din portofoliu. E bine sa vezi expertiza acestora, atat la nivel de propunere, cat si la nivel de executie.
 • Pune-le aceleasi intrebari si incearca sa ii evaluezi cat mai impartial pana in momentul in care te vei hotari pe optiunea finala.
 • Chiar si dupa alegerea arhitectului, continua sa pui intrebari, ca sa fii lamurit si sa intelegi absolut fiecare aspect al proiectului.

Arhitectul trebuie privit ca un partener cand iti faci o casa

Cel mai important pana la urma este ai o relatie deschisa cu arhitectul tau. Pentru ca in afara de relatia comerciala, chiar va trebui sa aveti viziuni comune asupra a ceea ce inseamna un proiect reusit. Sa impartasiti aceleasi idei si gusturi te va ajuta enorm. Pentru ca un arhitect este un om creativ, cu viziune, care daca lucreaza cu pasiune la un proiect, poate livra un produs finit mult mai bun.

2. Proiectul arhitectural

Sa angajezi un arhitect nu inseamna doar sa ai o casa care va arata mai bine. Lucrul cu un arhitect te scuteste de foarte multe detalii tehnice si probleme care pot aparea de-a lungul construirii unei case. Daca in prima faza, pe foaie pare ca economisesti bani daca lucrezi direct cu un constructor, lucrurile stau exact invers. Un arhitect iti va economisi foarte multi bani prin cunostintele sale.

Conceperea proiectului arhitectural

Cand proiecteaza o casa, arhitectul ia in considerare toate aspectele - orientarea in teren, circulatia oamenilor in acel spatiu, eficienta energetica si sustenabilitatea, mobilarea, costul si multe alte detalii. Arhitectul iti va economisi din investitii pentru ca este foarte bine informat in legatura cu furnizorii de material.

Tot arhitectul te poate ajuta si cu planurile, diagramele, analizele, studiile si rapoartele necesare pentru incadrarea proiectului tau de casa in Planul Urbanistic Zonal. Detaliile si drumurile necesare intocmirii acestor documente obligatorii nu sunt ceva cu care ar trebui sa iti ocupi timpul personal. Arhitectul este obisnuit sa administreze relatia cu autoritatile si este familiarizat cu procedurile, fapt ce va face tot procesul mult mai rapid.

3. Proiectul de rezistenta

Inginerul structurist are un grad foarte mare de implicare in proiect, deoarece el garanteaza si raspunde, conform legii, pentru rezistenta, stabilitatea si siguranta casei tale, pe toate durata ei de viata. In plus, costurile structurii de rezistenta a casei se situeaza undeva la 30-40% din buget, asa ca vei dori sa ai un bun profesionist in aceasta zona.

Structuristul are o relatie stransa cu arhitectul, fiind adesea chiar recomandat de acesta. Cei doi trebuie sa formeze o echipa stransa, care are interesul ca proiectul casei tale sa fie optim atat structural, cat si arhitectural.

4. Proiectul de instalatii

Inginerul de instalatii este un alt jucator important in echipa care va realiza proiectul tau de casa. Proiectul de instalatii cuprinde trei parti bine definite: instalatii termice si ventilatii, instalatii sanitare si instalatii electrice. Proiectul de instalatii trebuie realizat in acord cu cel arhitectural si structural, eventuale neconcordante afectand executia sau viziunea arhitecturala de ansamblu.

Inginerul de instalatii, care iti poate oferi solutia optima economic si functional pentru cerintele tale, ar trebui mai degraba recomandat de arhitect sau de structurist. El poate fi ales si de tine, dar trebuie sa ai in vedere ca acesti specialisti sunt mai eficienti impreuna daca au o relatie de lucru deja existenta.

De ce conteaza sa ai un proiect tehnic bine facut?

Proiectul tehnic trebuie sa cuprinda descrierea procesului de executie prin caietele de sarcini, detalii de executie si cantitati estimate de materiale necesare. 

Iata principalele avantaje ale unui proiect arhitectural bine definit:

 • Un proiect tehnic bine realizat te fereste de incertitudini si costuri neprevazute.
  Cu cat desenele sunt mai vagi, cu atat constructorul iti poate spune ca materialele pe care le asteptai nu sunt in desene si ca cerintele tale sunt „variatii” care te vor costa mai mult.
 • Un proiect tehnic bine realizat iti faciliteaza o executie corecta
  Detaliile de executie complete  te vor ajuta sa obtii calitatea dorita a lucrarilor si sa elimini erorile de executie pe santier, ce pot rezulta din insuficienta detaliere din proiect.

5. Relatia arhitect-structurist

Arhitectul te va ajuta sa iti alegi materialele de constructie, dar si echipa de meseriasi sau firma de constructie, bazandu-se pe experienta proiectelor anterioare. Impreuna cu inginerul structurist, el va verifica periodic desfasurarea lucrarilor pe santier, asigurand respectarea proiectului arhitectural si structural.

Arhitectul si structuristul sunt oamenii-cheie in realizarea proiectului

In echipa cu structuristul, arhitectul este responsabil sa iti livreze proiectul tehnic al casei. Constructorul te poate influenta sa schimbi materialele ca sa optimizezi bugetul sau timpul de executie, insa specialistii tai trebuie sa accepte si sa valideze aceste modificari, asigurandu-se ca nu sunt afectati parametri de siguranta sau confort ai casei tale.Alegerea constructorului pe baza unei recomandari venite din partea arhitectului sau a inginerului structurist, se poate dovedi o solutie binevenita. 

Daca arhitectul e o fire mai degraba artistica, care ar vrea sa faca ceva creativ din fiecare casa, structuristul este mai degraba pragmatic si functional. Insa acesta din urma trebuie sa gaseasca echilibrul intre viziunea arhitectului si bugetul tau, fiind cel care recomanda in final tipul si necesarul de materiale pentru structura casei tale.

6. Relatia cu constructorul

Pentru a demara constructia unei case, poti semna un contract cu o firma de constructii sau cu un constructor individual. Acest contract trebuie verificat atat de catre avocatul, cat si de catre arhitectul tau. Trebuie sa fii sigur ca specificatiile contractului se potrivesc proiectului arhitectural.Eventuale inconsistente intre cele doua pot reprezenta o sursa de disputa pe costuri. 

Trebuie sa fii sigur ca acest contract va specifica foarte clar modul decontarii lucrarilor. De exemplu, e bine sa conditionezi orice plata, de o inspectie amanuntita a lucrarii efectuata de catre dirigintele de santier si de semnarea proceselor verbale de faze determinate de catre proiectant. Un constructor de calitate, cu intentii bune, nu are de ce sa se opuna unei astfel de clauze. Ideal este ca  arhitectul sa te poate ajuta chiar in negocierea acestui contract, cat mai avantajos pentru tine.

7. Dirigintele de santier

In baza unui contract de consultanta, dirigintele de santier este persoana ce iti reprezinta interesele in relatiile cu toti factorii implicati in proiect (antreprenor, proiectant, furnizori etc.). Acesta se asigura de executia corecta a lucrarilor, avand expertiza si autorizarea, necesare pentru a urmari derularea lucrarilor si a se asigura de implementarea corecta a proiectului.

O echipa buna de specialisti in constructii inseamna o casa bine facuta

Dupa cum se poate vedea, investitia initiala intr-o echipa de specialisti renteaza. Stabilirea unei relatii de incredere cu acestia te va ajuta sa fii sigur ca iti vor proteja interesele, iar casa ta va fi construita asa cum ti-o doresti, la un buget optim. Implicarea unei echipe de specialisti te va scuti de improvizatii la fata locului, cheltuieli imprevizibile sau facturi prea mari de energie pe termen lung.

Inapoi sus