Incepand cu anul 2020, consumul de energie aproape egal cu zero al caselor nou construite nu va mai fi o optiune, ci o obligatie. Noi am vrut sa transformam obligatia viitoare intr-o oportunitate pe care o punem in practica incepand de acum. Cei peste 195 de ani de Inovatie Wienerberger ne ofera atat expertiza cat si responsabilitatea pentru a propune un model de casa performanta energetic inainte de 2020. Asa s-a nascut conceptul Casa e4, pornind de la principii bazate pe folosirea resurselor energetice regenerabile si un pret final accesibil apropiat de cel al constructiilor conventionale, oferind totodata aceleasi functiuni, confort si spatiu. Daca vrei sa vezi ce inseamna o casa facuta sa dureze, dar care iti aduce si economii majore pe termen lung datoritata eficientei energetice, atunci Casa e4 merita descoperita.

1. Casa e4 din caramida de la Wienerberger confirma promisiunea performantei privind consumul de energie

Dupa succesul Casei e4 model de casa nZEB din Austria, am construit in Romania prima Casa e4 din Sud-Estul Europei. Casa cu o suprafata totala de 325 mp a fost finalizata la mijlocul anului 2015 de o familie care are aceeasi viziune ca noi si care si-a dorit o casa durabila si eficienta energetic. Masuratorile din prima perioada de monitorizare, dupa mutarea familiei in casa noua, inregistrate la inceputul anului 2016, confirma promisiunea performantei in ceea ce priveste consumul de energie.

„Se constată că energia primară consumată este foarte mică. Așadar clădirea analizată are toate șansele să se încadreze la finalul a 12 luni consecutive de monitorizare în intervalul estimat initial”, declară Prof. Dr. Ing. Emilia-Cerna MLADIN, Departamentul de Inginerie Mecanică, Catedra de Termodinamică Aplicată Universitatea Politehnică București, Președintele Asociației Române a Auditorilor Energetici pentru Clădiri în raportul tehnic al primei Casei e4 din Romania.

Umiditatea, temperatura exterioara, temperatura de roua, presiunea atmosferica, consumul de energie electrica a pompei de caldura, productia de energie electrica si termica din surse regenerabile sunt elemente importante ale caror valori si oscilatii pot conduce sau nu la confortul dorit in casa. Rezultatele primelor luni de monitorizare din 2016 arata ca nivelul maxim de consum energie primara inregistrat a fost cu putin peste 3 kWh/m2/luna nivelul anual de consum de energie primara. Astfel, pentru prima Casa e4 model nZEB cu caramida de la Wienerberger din Romania consumul de energie primara anuala se mentine la nivelul estimat de 38,5 kWh/m2/an in conditiile in care luna martie din 2016 a inregistrat o temperatura exterioara mai scazuta decat media statistica a anilor trecuti. Pentru a putea face o comparatie, consumul de energie primara din definitia nZEB (consum energie aproape zero) prevazut pentru locuintele individuale din Romania este 111 kWh/m2/an.

2. Secretul Casei e4 si al unui trai sanatos

Conform directivei 2010/31/EU, toate casele nou construite pe teritoriul Uniunii Europene incepand cu 2020 trebuie sa urmeze indicatii foarte stricte si clare. Spre exemplu, toate aceste cladiri trebuie sa fie cu 20% mai eficiente pana in 2020, prin reducerea emisiilor cu 20% si cresterea cantitatii de energie regenerabila cu 20%.

Pentru ca ne-am dorit sa va propunem solutia cea mai buna care sa corespunda acestor reglementari legale si sa depasim obiectivele impuse la nivel european, am dezvoltat conceptul Casei e4 din caramida, care raspunde criteriilor ambitioase de eficienta energetica ale UE si multe efecte pozitive suplimentare pentru locatarii casei. De exemplu, sa platesti mai putin pentru incalzire si racire si in acelasi timp sa stii ca ai contribuit cu responsabilitate la ecologizarea viitorului.

Casa e4 este construita din caramida Porotherm. Ca material natural de constructie, caramida ofera toate avantajele unei case accesibile ca pret, care isi pastreaza valoarea in timp. In plus, caramida ofera flexibilitate in design, dar si garantia unei case in care viitoarele generatii ale familiei tale vor putea trai sanatos.

Avem si o recomandare care sa va ajute sa construiti o casa pe masura asteptarilor: noul produs marca Wienerberger - Porotherm 36,5 TermoPlus – bloc ceramic slefuit, cu insertii de vata minerala bazaltica. Utilizand acest produs, performanta termica exceptionala vine sa completeze confortul cautat in locuinte sau birouri, pentru ca acestea nu mai necesita sistem de termoizolatie suplimentar.

Combinatia dintre argila arsa si vata minerala bazaltica asigura o temperatura optima si calitatea aerului in incapere. In plus, sistemul de zidarie realizat cu blocul ceramic slefuit Porotherm 36,5 TermoPlus impreuna cu spuma adeziva Porotherm Profi Dryfix sau mortarul in rost subtire, ajuta constructorii sa execute lucrarile mult mai rapid si la temperaturi scazute de pana la -5°.

Asadar, noul produs Wienerberger prezinta numeroase calitati: este rezultatul unei tehnologii de ultima generatie pentru realizarea zidariei ceramice, asigura un microclimat sanatos pentru locuinte, din caramida facuta cu materiale naturale, prezinta proprietati excelente de izolare acustica, protectie impotriva focului si poate fi pus in opera chiar si la temperaturi scăzute.

Mai multe detalii despre Protherm 36.5 TermoPlus puteti gasi aici.

3. Conceptul Casei e4 din caramida de la Wienerberger

Casa e4 din caramida de la Wienerberger a fost gandita special ca sa aiba un cost total de constructie accesibil si sa iti ofere un mediul natural, sanatos, de care sa se bucure cat mai multe generatii din familia ta. Iata principiile din care s-a nascut proiectul Casei e4:

 • Energie: Casa e4 este conceputa astfel incat sa fii protejat de cresterile imprevizibile ale preturilor la energie electrica si gaze. Pur si simplu deoarece consuma mult mai putina energie decat alte sisteme, respectand cele mai recente standarde energetice la nivelul Uniunii Europene. Caramida mentine caldura in interior pe timpul iernii si protejeaza impotriva incalzirii pe timpul verii.
 • Economie: Casa e4 din caramida de la Wienerberger este exemplul real ca poti construi o casa moderna, eficienta energetic si in acelasi timp sa ai cheltuieli totale reduse datorita costurilor de intretinere scazute si utilizarii energiei din surse regenerabile.
 • Ecologie: Casa e4 din caramida de la Wienerberger este o casa prietenoasa cu mediul si care respecta standardele unei constructii sustenabile si eficiente energetic. Performanta termica foarte buna este principalul motiv pentru utilizarea energiei regenerabile, contribuind astfel la reducerea emisiilor de CO2. Mai mult decat atat, caramizile sunt un material de constructie ecologic. Poti reduce costurile si proteja mediul in acelasi timp.
 • Emotie si sanatate: Conceptul Casei e4 din caramida este realizat cu pasiune si bucurie utilizand expertiza celor peste 195 ani de Inovatie Wienerberger. Prin Casa e4 te poti bucura de un concept arhitectural modern si un climat interior sanatos, ce echilibreaza fluctuatiile de temperatura si umiditate. In acelasi timp, Casa e4 iti ofera bucuria unei locuinte de calitate pe care o transmiti generatiilor urmatoare.

4. Casa e4 ofera libertatea de economisi energie si bani

Casele viitorului conform planului Uniunii Europene vor emite cu 20% mai putin dioxid de carbon, acest obiectiv fiind atins prin maximizarea eficientei energetice a cladirilor cu 20% si cresterea folosirii energiei „verzi”. De aceea, energia solara spre exemplu, va juca un rol major in acest proces. Casa e4 din caramida de la Wienerberger este proiectata pentru a folosi energie regenerabila si pentru a te ajuta sa economisesti bani. Datorita proiectarii si materialelor Casa e4 din caramida de la Wienerberger ofera avantaje clare pe termen lung:

 • Libertate completa si flexibilitate in proiectare conform dorintelor tale personale
 • Cost total de constructie accesibil, apropiat de media pietei locale
 • Costuri de intretinere mici
 • Eficienta energetica ridicata pe toata durata existentei sale
 • Confort sporit pentru fiecare camera din locuinta, indiferent de conditiile meteo de afara
 • Isi pastreaza valoarea pentru generatiile ce urmeaza
 • Contributie activa la protejarea mediului inconjurator

5. Cum sa construiesti o casa eficienta energetic

Casa e4 din caramida de la Wienerberger este un model de casa eficienta energetic care permite flexibilitate in design, insa exista un set de reguli de baza care trebuie respectate pentru a construi o astfel de cladire:

 • Construieste un climat sanatos - structura caramizilor Porotherm asigura o permeabilitate ridicata care contribuie la prevenirea acumularii de umiditate.
 • Proiecteaza o structura de cladire compacta - O structura compacta reduce din start consumul de energie pentru ca nu ai suprafete exterioare mari in relatie cu volumul cladirii. Evita sa construiesti o cladire cu proeminente sau cu un sistem de acoperis cu structura complexa, deoarece vei creste suprafetele si implicit consumul.
 • Construieste cu fata catre soare - Foloseste cat poti de mult din energia gratuita oferita de soare, permitandu-i sa intre in camerele pe care vrei sa le incalzesti. Incaperile fara ferestre precum holurile, baile sau camarile ar trebui sa fie orientate catre nord.
 • Evita puntile termice - O punte termica este o zona prin care caldura iese din cladire mai rapid decat ar face-o in mod normal. Prin astfel de punti termice se pierde caldura si suprafetele se pot raci si pot forma mucegai. Wienerberger ofera o serie de detalii de constructie prin care sa eviti astfel de punti termice in zone vulnerabile precum sunt geamurile, balcoanele sau tavanele.

6. Eficienta energetica: mai putina cheltuiala prin consum controlat de energie regenerabila

Cand iti faci o casa noua vrei sa fie conform viziunii tale creative, sa respecte ideile tale. In acelasi timp iti doresti sa iti si mentii stilul de viata sau chiar sa il imbunatatesti. Aceasta nu este o problema la conceptul Casei e4 din caramida de la Wienerberger, care ofera flexibilitate financiara mare, consumand foarte putina energie de-a lungul duratei sale de viata.

De fapt, Casa e4 din caramida de la Wienerberger este o cladire cu aproape zero consum de energie/an. Asta inseamna ca economisesti bani cu intretinerea casei, avand confort maxim in fiecare camera din locuinta. Datorita principiilor care au stat la baza proiectarii, Casa e4 din caramida de la Wienerberger reuseste sa indeplineasca toate cerintele necesare pentru folosirea energiei regenerabile, a sistemelor sanitare si a altor sisteme cu un cost operational redus, precum si un sistem de incalzire ce consuma putin. Putem afirma ca prin Casa e4 din caramida de la Wienerberger vei putea trai la un standard de calitate inalt si sustenabil pe termen lung.

Mai valoros pentru mai multe generatii.

Valorile se schimba odata cu vremurile. Insa exista valori care raman in timp. De exemplu, conceptia ca a trai sanatos intr-un mediu sanatos este o cerinta indispensabila pentru un stil de viata de calitate. Conceptul Casei e4 se bazeaza pe aceasta premiza deoarece indeplineste cele mai inalte standarde ecologice si ingineresti.

Caramizile Porotherm sunt produse din argila naturala. Prin utilizarea produselor Porotherm de la Wienerberger te poti baza pe o compatibilitate ecologica absoluta, fara emisii de substante nocive, bucurandu-te de un climat echilibrat in casa in fiecare anotimp.

Concluzie

Succesul pe care proiectul de Casa e4 model nZEB il are atat in Romania cat si pe plan international dovedeste calitatea si eficienta energetica a produselor Porotherm de la Wienerberger. Prin respectarea unui set de principii clare de design, pozitionare si de utilizare a materialelor de constructie cu proprietati dovedite in timp, proiectul de Casa e4 dovedeste accesibil. Consulta http://wienerberger.ro/tendinte#-1366204959163 pentru mai multe detalii.

Inapoi sus